Welkom op Château de Chemilly!

De geschiedenis van het dorpje Chemilly is sterk verbonden aan het kasteel dat onderdeel uitmaakte van een defensiesysteem , gelegen langs de bovenloop van de Saône tijdens de ( late ) Middeleeuwen.

Het kasteel/de donjon ligt op een strategisch punt, waar de kleine rivier de Durgeon in de grotere Saône stroomt.

Op de stenen brug, gebouwd in de 18e eeuw, over de Durgeon,  staat een beeld van «  Sint Jaen Nepomucene », dit beeld doet denken aan de beelden op de brug over de rivier Vltava in Praag

 

 

 

Het kasteeltje bestaat uit drie delen en is in drie bouwfasen gebouwd, te weten:

-het oudste deel is de stoere,vierkante Donjon,deze is gebouwd in de 11e eeuw,hij heeft muren van 3m. dik en is ca. 18m. hoog, deze donjon had een verdedigings functie, naar de boten op de rivier toe, direct aan de rivier staan twee boerderij gebouwen en een “trap”torentje (niet in eigendom),deze laatste bestaat alleen uit een dichte trap en was de verbinding tussen de rivier en de boerderijen met het kasteel.

Ook gaat het verhaal dat er nog een onder aardse gang moet zijn met een diepe put er in genaamd de “oubliette”, als de gevangenen vrij werden gelaten, nadat ze kleren, harnassen en wapens hadden moeten afgeven, er gezegd werd, daar aan het eind van die gang is de vrijheid en de mensen op weg naar de vrijheid in de put/oubliette vielen en voor altijd vergeten waren.


-het middelste deel stamt uit de 16e eeuw,dit is het centrale huis, aangebouwd aan de donjon, toen de verdedigingsfunctie kleiner werd en hier voor in de plaats een woonfunctie kwam.

- het jongste deel zijn de twee kleine, vierkante torentjes aan de oost zijde deze stammen uit de 18e eeuw.

Dit kleine chateau is sinds december 2005 in eigendom van Jorn en Lia Copijn, sinds die tijd is er hard gewerkt om het kasteeltje bewoonbaar c.q. verhuurbaar te maken.

In 2009 is onder aan de voet van het kasteel een nieuw fietspad langs de Saone aangelegd met een nieuwe fiets- en wandelbrug over de Saone. Dit fietspad is een onderdeel van een oost-west fietsroute door Frankrijk.